Makara Sistemi

Ali bir kaç yıldır İstanbul'da inşaatlarda çalışıyordu. Doğduğu ilde işsizlik vardı. Taşı toprağı altın dedikleri için buralara gelmişti. Ailesinden uzaktaydı, özlem çekiyordu. Ama başka çaresi yoktu. Hemşehrisi bir taşeronun işçiliğini yapıyordu....

...Telefonun ziline uyandı. Telefondaki ses: "Haydi Ali işe gideceğiz!" diyen patronu idi. Hazırlandı, kahvaltısını yaparak patronu Cemal'in bürosuna gitti. Büyük bir binanın çatı onarımı işini almışlardı. İki gün içinde eski kiremitler aşağıya atılıp gerekli onarımlar yapılacak, daha sonra da yeni kiremitleri çatıya taşıyacaklardı. Yeni kiremitlerin dikkatlice yukarıya taşınmaları gerekiyordu. Cemal usta , nasıl bir sistemle kiremitleri kolayca taşıyacakları konusunda Ali'ye düşüncesini sordu. Ali liseyi ikinci sınıftan terk etmişti. Fakat Fizik dersini çok sevmişti. Okulda basit ve hareketli makaraları öğrenmişti. Üstelik fizik öğretmeni bu konuyu onlara deneylerle anlatmış ve deneyleri kendilerine de yaptırtmıştı.

Ali'nin düşünceleri şunlardı:

Ali, yukarıdaki soruları çözmek için çok zorlanmadı. Bir kaç dakika sonra Cemal ustaya nasıl bir sistem kuracaklarını anlattı. Öyle bir makara sistemi kuracaklardı ki, yükün dörtte biri kadar bir kuvvet uygulanarak kiremitler kolayca çatıya taşınacaktı.  Cemal usta onu tebrik etti.  Ali çok sevinmişti, okulunu bitirememişti, ama okulda öğrendiği bir fizik konusu pratikte işine yaramıştı. Acaba Ali'nin önerdiði makaralı sistem nasıldı?

Appletin Kullanımı:

Yükü mouse ile kaldırıp indirebilirsiniz. Mouse tuşuna tıklarsanız, ipteki gerilmeyi gösteren bir yaylı terazi görülecektir. Uygun kutuları kullanarak yükün ağırlığını ve asılı duran makaraları değiştirebilirsiniz. Yaylı terazi limitinden (10 N) daha yüksek olan girişler otomatik olarak değişir.

 

 
TeDeLE-2006
Fizik Appletleri
(MENÜ)

URL: http://www.walter-fendt.de/ph14e/pulleysystem.htm